onsdag 13 juli 2016

Ugnspannkaka LCHF


Den här pannkakan har jag utvecklat allt eftersom till vad den är idag - Ugnspannkaka med Kazoom - LCHF är det egentliga namnet, öven om jag nöjde mig med en mer neutral rubrik. Supergott med "Drottningssylt á la LCHF". Recept på sylten längst ner.

INGREDIENSER:
4 portioner
  • 6 ägg
  • 3 - 4 hg bogfläsk (eller annat fläsk om man föredrar det)
  • 2 dl mandelmjöl
  • 5 dl vispgrädde (eller 2/3 av vätskan som grädde och resten vatten)
  • 2 - 3 msk ljusa psylliumfrön*
  • Psylliumfrön (mörka)*
  • Sesamfrön*
  • Seltin
  • Pumpakärnor*
  • Solroskärnor*
Det är ingredienserna med * som ger kazoom-effekten :-)

GÖR SÅHÄR:
  • Skär fläsket i små tärningar och salta efter tycke och smak en stund innan du börjar med övrig tillredning, sedan:
  • Vispa äggen fluffigt
  • Rör ner mandelmjölet
  • Tillsätt ljusa psylliumfrön enl. mått
  • Strö över lite psylliumfrön (mörka) och lite sesamfrön
  • Salta smeten
  • Slå på ugnen på 200 grader
  • Låt smeten vila medan du steker fläsket i RIKTIGT smör
  • Slå innehållet i stekpannan i långpannan
    (den djupa formen som hör till ugnen - smörj ev formen med smör först)
  • Rör om pannkakssmeten och slå i den i långpannan - fördela fläsket jämnt
  • Strö pumpakärnor och solrosfrön över (jag tar ungefär 2 nävar av vardera)
  • Grädda i mitten av ugnen tills pannkakan fått en härligt brun färg 25 - 45 minuter beroende på din ugns "personlighet".
GOTT TILL:

"Drottningssylt" bestående av valfri mängd hallon och blåbär som får koka upp i en kastrull på spisen. Sönderdelas om så önskas och sötas med valfritt  sötningsmedel (ej socker) till lagom sötma. Puttra en stund och rör om. En del vill ha smör till istället för sylt. Valet är fritt och ditt.

Ät och njut!

Mer lchf-inspiration finns här

// Kikki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Verktyg för nyhetsbrev