måndag

Carnitas alias Pulled Pork

linktr.ee/kikkisandstrom
Söndagens middag blev riktigt spännande - jag lagade Pulled Pork "på riktigt" med allt vad det innebär. Tidigare har jag kört fläskstekar riktigt länge i ugnen, men Carnitas, som det egentligen heter, gör man som ett långkok i en gryta/kastrull på spisen. Riktigt bra LCHF-mat också, även om det ingår en apelsin och Grill & Kebabsås i receptet som inte är så kolhydratsnålt. Gör nämligen inte så mycket på såpass stor gryta. Älskar att laga mycket mat! Här kommer fler bilder och längre ner recept!

Kastrullen fylld med alla ingredienser innan det börjat koka.
Här är det nästan klart att servera
En fräsch grönsallad till smakade jättegott.
På tallrik färdigt att avnjuta!

INGREDIENSER
6-8 portioner
  • 1,6 kg skinkstek
  • 2 gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • ½ stor röd chili med kärnor och allt
  • 4-5 tsk Seltin
  • Grovmalen svartpeppar
  • Saften av 1 stor apelsin
  • ½ flaska Grill och Kebabsås - totalt 200 ml
  • Ca 1 liter Cola Light
  • Ca 1 liter vatten (häll i hälften och använd resten till spädning)
  • ½ dl matolja

GÖR SÅHÄR:
  1. Skär köttet i cirka 2 centimeter stora bitar.
  2. Skala löken och vitlöken. Skär lökarna i fyra delar. Finhacka chili (vill du inte ha variant HOT så ska du skrapa ur kärnorna).
  3. Ta en stor kastrull eller gryta. Jag använde en 5 liters kastrull och det behövdes. Blanda i alla ingredienser - men spara vatten till spädning. Låt det hela puttra 3-4 timmar utan lock. Först på medelvärme och sänk mot slutet till låg värme. Rör om då och då - gärna med en stor plastgaffel (som du samtidigt kan pillra isär bitarna med), oftare mot slutet när det är lite vätska kvar.
  4. Köttet är färdigt då det är helt trådigt och lätt faller isär och vätskan har reducerats.
  5. Du kan servera grytan med valfria tillbehör. Allt blir gott till denna maträtt. Denna första gång serverade vi tillsammans med en enkel sallad.
Det blev supergott och vi åt oss rejält mätta! Varsågod och testa!


/ Kikki
Mer hälsoinspiration från mig linktr.ee/kikkisandstrom

Originalrecept från Leva & Bo nr 15 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar